Skoči na glavni sadržaj

Studiranje u doba korona virusa - nastava na daljinu

vsite

Šok i nevjerica su osjećaji koji prate događaje vezane za korona virus, u ovom slučaju zabranu održavanja nastave i javnog okupljanja. Kao i na mnogim drugim školama i fakultetima, nastava na VSITE-u je obustavljena do daljnjega, barem na način na koji se do sada održavala – u predavaonicama i laboratorijima.

Kao privatna visoka škola koja ima oko 500 aktivnih studenata u akademskoj godini 2019./2020., te 2000 nastavnih jedinica predavanja, auditornih i laboratorijskih vježbi, izgubljeno vrijeme bilo bi jako teško nadoknaditi. U skladu s tim donesena je odluka da gašenje nastave i čekanje nekih boljih vremena nije opcija. Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE je po hitnom postupku preko vikenda 14.-15.03.2020. prešla na učenje na daljinu.

Velika stvar u ovakvoj situaciji izbor je softvera. Za učenje na daljinu VSITE koristi Microsoft Teams, alat koji je dio Office 365 paketa koji nastavnicima i studentima omogućuje jedinstven način komunikacije i rada.

Predavanja, auditorne i laboratorijske vježbe izvode se kroz interaktivne video konferencije upotpunjene programima i materijalima koji se inače koriste u nastavi, te zadacima, domaćim radovima, pisanim izvještajima, samostalnom izradom stručnih projekata, individualnim konzultacijama. Vježbe se izvode na simulatorima CircuitVerse i PacketTracer. Nastavnici i stručni suradnici su preuzeli modele za laboratorijske vježbe, te ih koriste od kuće, a ovaj vid nastave se upotpunjuje sličnim alatima s interneta. Trenutno se intenzivno radi na razvoju mehanizama koji će studentima omogućiti i završetak akademske godine u sustavu na daljinu, u nadi da to neće biti potrebno.

Nastava na daljinu održava se prema ranije određenom rasporedu za sve aktivnosti, što znači da zasad nije izgubljeno vrijeme u dinamici nastave, bez obzira da li se radi o studentima koji studiraju na preddiplomskom ili diplomskom studiju, u redovitom ili izvanrednom režimu, ili pak sudjeluju u programima cjeloživotnog obrazovanja. Izvođenje nastave na daljinu strogo se kontrolira kao i evidencija prisutnosti studenata, a na razini ustanove aktivnosti studenata inače se prate kroz informacijski sustav SCAD (School Administration) koji VSITE razvija, a dobio je visoke ocjene i pohvale od Agencije za znanost i obrazovanje.

VSITE inače na svom Youtube kanalu javno dijeli snimke predavanja, a tu nam mogućnost unutar Office 365 paketa daje alat Microsoft Stream pomoću kojeg se sva predavanja snimaju kako bi se mogla kasnije pogledati. Na taj način studenti mogu puno lakše savladati odslušano gradivo jer im je video materijal uvijek dostupan, ne samo za vrijeme predavanja, već i nakon što predavanje završi.

U ovim uvjetima značajan je i moralno-voljni faktor kako nastavnika tako i studenta, da u vrlo kratkom vremenu, u izrazito složenim uvjetima, prijeđu na novi sustav poučavanja i učenja. Nastavnici su obavili velik posao prilagodivši nastavne materijale, načine predavanja i provjere znanja novom okruženju. Kriza tjera ljude da budu inovativni, hrabri, i da nesebično pomažu jedni drugima. Mišljenja studenata o novom načinu izvođenja nastave vidljiva su kroz forume pojedinih predmeta u SCAD-u na kojima studenti izražavaju izrazito visok stupanj zadovoljstva. Isto tako, prisustvo studenata u svim oblicima izvođenja nastave je vrlo visoko, što je dokaz da su studenti nov način izvođenja nastave shvatili vrlo ozbiljno.

Prelazak na učenje na daljinu bilo bi znatno teže ostvariti da nije bilo značajne pretpostavke koju VSITE njeguje od samog osnivanja 2006. godine – svaki student pri upisu dobiva prijenosno računalo sa pripadajućim softverskim rješenjima za izvođenje i praćenje ukupnosti procesa nastave – predavanja, auditornih i laboratorijskih vježbi. U ovim uvjetima, ta činjenica omogućila je trenutni prelazak na učenje na daljinu.

Pitanje koje se svima nameće u ovakvoj situaciji jest hoće li corona virus promijeniti budućnost studiranja. U narednim tjednima predstoji podizanje kvalitete učenja na daljinu, a potencijalni rezultat toga je nova platforma u ukupnosti nastavnog procesa Visoke škole za informacijske tehnologije. Međutim, treba biti oprezan. Kao što Svjetska zdravstvena organizacija u ovoj krizi viče ''Testirajte!'', VSITE u ovoj krizi viče ''Mjerite!''. Mjerite zadovoljstvo studenata i nastavnika, te svakako mjerite postignuća studenata. Učenje na daljinu ne smije biti loš sustav zapakiran u lijepi omot.

VSITE je u redovitoj komunikaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja koje prati i prikuplja sve relevantne podatke vezane za održavanje nastave na daljinu i funkcioniranje sustava u cijelosti. Želja je VSITE-a da ova iskustva budu od koristi MZO-u kao i na pomoć svima koji su u sličnoj situaciji.

VSITE od srca zahvaljuje svim studentima, nastavnicima i zaposlenicima koji sudjeluju u izvođenju nastave na daljinu.

TAGS

Ulica Vjekoslava Klaića 7, 10000 Zagreb, tel. 01/3764200 fax. 01/3764264