Skoči na glavni sadržaj

Umjetna inteligencija

Podatkovno inženjerstvo i strojno učenje

Danas smo svjedoci jednog od velikih koraka u razvoju informatičke tehnologije. Umjetna inteligencija na modelu dubokog učenja ušla je u sve segmente života, najviše kroz razvoj računalnog vida. U informacijskoj tehnologiji govorimo o podatkovnoj znanosti, odnosno podatkovnom inženjerstvu. To je područje nastavak razvoja algoritama digitalne obrade podataka, gdje stohastičke karakteristike podataka i njihova količina traže novo rješenje: strojno učenje. 

VSITE je pokrenuo prvu fazu prilagodbe studijskih programa za sveprisutnu digitalnu transformaciju. Sadašnji i budući studenti VSITE znanje s područja podatkovnog inženjerstva i strojnog učenja dobit će od nastavnika koji su svoje iskustvo stekli na najvećem projektu iz područja umjetne inteligencije sufinanciranom od EU-a u Republici Hrvatskoj - Predikcije suspektnog ponašanja.

Vrhunsko superračunalo za duboko učenje nabavljeno u sklopu projekta omogućit će u prvoj fazi uvođenje novih i proširenje postojećih kolegija (skladište podataka, matematički kolegiji, Poslovna inteligencija) na području umjetne inteligencije. U narednim fazama planirano je uvođenje smjera Podatkovnog inženjerstva.

VSITE

Ulica Vjekoslava Klaića 7, 10000 Zagreb, tel. 01/3764200 fax. 01/3764264