Skoči na glavni sadržaj

Intervju sa studenticom Kristinom Kalebić

Intervju sa studenticom Kristinom Kalebić

VSITE - Intervju sa studenticom Kristinom Kalebić

Pročitajte kako je to studirati na dva fakulteta istodobno i kako je studirati na VSITE-u nakon završene gimnazije.

 

Reci nam nešto o sebi i kako ti je na faksu?

Upisujem 3. godinu izvanredno na VSITE-u, izabrati ću programiranje i mogu reći da mi je na faksu stvarno ok, s obzirom da nisam imala nikakvih predznanja iz elektronike i matematike jer sam završila gimnaziju. Položila sam sve na prvoj godini, nekako 😊 Studiram uz to turizam na Libertasu, tri godine turizma i planiram dvije godine međunarodne diplomacije. Na Libertasu završavam 3. godinu redovnog studija i upisujem diplomski studij. Sada moram vidjeti kako će mi se to poklopiti sa stručnom praksom koju imam na VSITE-u.  

Kako je studirati na dva fakulteta?

Izvedivo! Nekako! Jedan mi je ujutro od 8 do 14 sati, a drugi mi je popodne.

Tamo si kroz jutro, a tu popodne?

Da. Tamo su profesori malo stroži. Mislim i ovdje su, ali tu sam izvanredni student, studiram popodne, atmosfera je opuštena... Tu mi je ugodnije, ne moram doći u odijelu na faks. Tu sam do navečer, subotu cijelu prespavam i to je to. U nedjelju malo dođem k sebi i sve ispočetka. 

Odakle interes za sve to i kakvi su ti planovi? Kako se te dvije stvari nadopunjavaju?

U srednjoj školi sam se vidjela u mikrobiologiji, forenzici, patologiji… Doslovno sam od vrtića znala da želim forenziku. To je bilo tako do 4. razreda srednje škole. Onda sam pisala maturu i sve položila osim matematike. Danas sam sretna sam što jesam, iako mi je to tada bio smak svijeta. Tu godinu sam pauzirala. Ja sam cijelu srednju školu putovala, svaki vikend. Samo da se bilo maknuti iz Splita, pa makar do Trogira. Bilo gdje. Vodila sam troškove za ekipu, planirala, tu se krila neka strast za putovanja, ali i za financijsku neovisnost danas, sutra. Tu godinu pauze sam rekla da idem vidjeti kako je to raditi u turističkoj agenciji. Tu je sve počelo. Što se forenzike tiče, ja sam zamislila u svojoj glavi da to želim i volim, ali sam shvatila da mi je teško zamisliti sebe kako to radim cijelu godinu do 8 do 4. Moji imaju apartmane i restoran, i doslovno od 8. razreda osnovne škole radim u turizmu. To mi je bilo servirano. Upisala sam turizam, ideja je bila da ću se baviti turističkom agencijom i putovanjima. Ali sam onda shvatila da za sve što sam zamislila trebam znati programirati i trebam neki posao uz tu moju agenciju, koji će mi donositi stabilne prihode. Želim imati jaku financijsku situaciju na koju neće utjecati nikakva kriza, kao na primjer korona. Prijatelj koji je završio programiranje mi je rekao „Teško je, ali danas sutra možeš naći posao u tren oka!“, i dobro je plaćen. Što je najsmješnije, ja sam u srednjoj školi imala četvorke i petice, ali informatika mi nikad nije išla. Profesorici sam rekla, kad je trebalo nešto napraviti u Wordpressu, „Meni ovo nikad neće trebati, ostavite me s ovim na miru!“ Nikad nisam voljela informatiku, a evo me sad na informatici! Nikad ne reci nikad! Turizam me ispunjava, ali je nestabilan, jedna godina može bit sjajna, a već sljedeća katastrofa.  Zato sam tu. Ovaj faks gledam kao rad na sebi, kao izazov. Tu nemam nikakve temelje, a na drugom fakultetu imam. Već pet sezona radim u praksi sa turistima.

Dobro, sada završavaš drugu godinu, sada već nešto znaš i o informatici?

Sada znam i više mi ima težinu ovaj faks, meni osobno. Kada položim jedan predmet koji je nekome od mojih kolega banalan, na primjer elektronika ili elektrotehnika, toliko sam ponosna na sebe. Ima to neku težinu i osobno zadovoljstvo. 

Kao netko tko kreće potpuno iz početka, što kažeš na program VSITE-a?

Faks je taman, može ga studirati netko tko je jako napredan tko je došao iz struke ili tehničke škole, a može ga studirati i netko tko nema apsolutno nikakve temelje, kao ja. To je ono što mi daje snagu, zato vjerujem da i ja to mogu. Dođem do profesora da mi pomogne, i on mi objasni, krene od najbanalnijeg primjera, i tako izgradi nešto na čemu ćemo dalje temeljiti i rješavati komplicirane zadatke.

To je dosta važno. Zanimljivo i pristupačno svima.

STEM područje traži više truda i rada, ali uz trud i rad ne bi nikome trebao biti problem završiti. 

Ono što je mene zaintrigiralo iz ove tvoje priče, učinilo mi se da imaš neku ideju za informacijski sustav ili aplikaciju? Rekla si da ti za ono što želiš raditi u turizmu treba programiranje. Koje su to ideje?

Projekt na kojem radim već 3. godinu za redom, trebala bih raditi kao završni rad, a to je kompletna digitalizacija turističkih vodiča. Spojila bih svoje strasti s onim što sam naučila na VSITE-u. To bi bio kompletan digitalni vodič Republike Hrvatske. Bila bi postavljena mapa. Turisti bi plaćali 2, 3 eura, dok turističkog vodiča platiš 12, 13. Mi smo generacija Z, i prirodnije nam je slušat te stvari na mobitelu. Stavim slušalice, stisnem pauzu kad želim, odem na kavu. Nije mi zanimljivo da dva sata hodam s vodičem, a nakon pola sata već izgubim koncentraciju. Informacije koje si slušao imaš spremljene ako ćeš raditi nekakav blog, post. Imaš turu sa virtualnim vodičem u svakom gradu. Tu je taj spoj turizma i programiranja, a danas sutra, izrada i uređivanje turističkih web stranica, to je bazirano na HTML-u, Javi… mislim da ću na to. Ima i smjer Baze podataka i web dizajn. Još se mislim između toga i programiranja. Mali me strah programiranja, ali koliko sam tvrdoglava, ne bi trebao bit problem. 

Ovdje možeš kombinirati dva smjera. Upišeš jedan smjer, ali uvijek možeš upisati i izborne kolegije nekog drugog smjera. 

Vidjeti ću koliko ću se zadržati na Libertasu. Na vagi sam, da li da sad završim treću godinu tamo i stanem, posvetim se ovome, programiranju, okušam se profesionalno u tome. Da vidim kako to funkcionira. Jedan dan se probudim želim ovo, a drugi dan želim završiti te međunarodne odnose i diplomaciju u turizmu. Kad bih imala dva fakulteta u CV-u, ljudi bi me drugačije gledali, ali s druge strane ne bih imala dana rada u informatici da nastavim sada međunarodne odnose. Sve je još upitno. 

Imat ćeš praksu na VSITE-u koju možeš odraditi u nekoj renomiranoj IT firmi, i ako si dobra, oni ti mogu ponuditi ugovor. Tako se puno naših studenata zaposli. Ali te to ne mora brinuti, što se tiče VSITE-a, i IT-a uopće, tu nemaš problema što se tiče pronalaženju posla. S druge strane, ja vidim da želiš raditi i neke svoje stvari, pa je sad pitanje želiš li biti sama sebi šefica ili otići u neku IT firmu i tamo skupljati iskustvo. S treće strane, hoćeš li nastaviti ovo ili turizam, to moraš sama odlučiti.

Iskustvo mi je najbitnije. Da bih odradila na primjer par godina kao programer za neku inozemnu firmu, opet mi treba neko kratko iskustvo rada tu u Zagrebu. 

Vidim da si ti to sve ipak promislila.

Ne znam, puno je mogućnosti. Teško se odlučiti.

Što bi ti poručila curama što se tiče IT-a?
Žene mogu u IT bez problema, kao i muškarci, već je vrijeme da maknemo tu stigmu. Teško je, ali ako to želiš, i sa nikakvim temeljima kao ja, sigurno ćeš to savladati.

Nešto za kraj?

Meni je najteži period kad krenu ispiti jer tad krene i sezona. Moram sve položiti do 15. 7. 

Nije ni to loše 😊

Ma, jedan tjedan ispita na VSITE-u, pa jedan tjedan na Libertasu, pa se opet vrati na VSITE, pa na Libertas. Iscrpi te to. Ali kad me netko pita bih li opet sve isto, bih! Volim taj šušur, tu gungulu, neka je turbulentno. 

Voliš učiti očito…

Ne! Ne volim! Bez zafrkancije!

Ovo ćemo izbrisati 😊

Slobodno. Nisam štreber.

Ne mislim da jesi. Pa nije učenje štrebanje, mislim na upoznavanje s nekim novim stvarima, na osobni rast, kako si ti to nazvala. 

To da, ali da sad baš volim sjesti i učiti 555 zakona iz DIMT-a, ne volim, ali znam zašto to radim. Kad položim sve i kad vidim da u SCAD-u piše Položeno, onda mi je sve taman! 😊

 

Ovaj intervju s Kristinom smo napravili prije nekoliko mjeseci. Provjerili smo što je s njom danas. Ipak je odlučila završiti stručni preddiplomski i diplomski studij informacijskih tehnologija na VSITE-u. Želimo joj puno sreće i uspjeha.
 

TAGS

Ulica Vjekoslava Klaića 7, 10000 Zagreb, tel. 01/3764200 fax. 01/3764264